Medische Informatie

Gewricht pijn is vervelend, vooral onze handen gebruiken we veel, zelfs met praten. maar gewoon de simpele huishoudelijke dingen kunnen dan vervelend worden wanneer je hierdoor pijn in je hand krijgt.

Als het om slijtage gaat, ook wel bekend als artrose is het belangrijk om het gewricht rust te geven juist wanneer je hem normaal veel gebruikt, denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen of knutselen.

Als je weet dat je na bepaalde handelingen vaak pijn in je hand krijgt kan een orthese, ook wel bekend als brace of spalk een uitkomst bieden.

Als je de orthese draagt juist bij die bepaalde handelingen zorgt deze ervoor dat je die wel kan uitvoeren maar dat je gewricht gestabiliseerd wordt. Hierdoor beweegt, schuurt het gewricht minder en zul je ook minder pijn hebben na de handelingen.

Artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. (bron. wikipedia)

Ehler-Danlos

Het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of fibrodysplasia elastica generalisata congenita, is een erfelijke aandoening waarbij de bindweefsels ongewoon rekbaar en meegevend zijn. (bron. Wikipedia)

Luxatie

Luxatie ook wel ontwrichting of dislocatie is het uit de kom schieten van een gewricht. Er is bij een luxatie vaak schade aan de omliggende kapsels en banden rond het gewricht.